Webinar on DORA | FINTECH Belgium

Tijdens de middag op mijn stage bij Isabel Group had ik de kans om een webinar bij te wonen over DORA in fintechs, dankzij de connectie van Isabel Group met Fintech Belgium. Dit was een zeer boeiende webinar die veel inzichten bood over DORA, de baanbrekende wetgeving die ICT-risicomanagementregels in de EU’s financiële sector harmoniseert.

De webinar was een diepgaande verkenning van hoe DORA gedetailleerde vereisten vastlegt om de operationele en beveiligingsweerbaarheid van alle financiële instellingen te versterken. Dit markeert een belangrijke mijlpaal met grote implicaties voor fintechs en bedrijven die actief zijn in digitale financiën.

De sprekers, Joan Carette en Jorgen Fleussu, richtten zich op essentiële onderwerpen zoals de roadmap voor DORA-implementatie, pragmatische benaderingen van DORA, en handige tips en trucs voor bedrijven om door dit nieuwe regelgevende landschap te navigeren.

Belangrijke punten die ik meeneem uit de sessie zijn:

  • Alle financiële entiteiten worden direct beïnvloed door DORA, inclusief kredietinstellingen, betalingsaanbieders, en beleggingsondernemingen.
  • De verplichtingen variëren afhankelijk van de grootte en aard van de financiële entiteiten, met specifieke vereisten voor ICT-risicomanagement, weerbaarheidstesten, incidentbeheer, en informatie-uitwisseling.
  • Financiële entiteiten moeten risicogebaseerde testprogramma’s implementeren, waarbij tests worden uitgevoerd door onafhankelijke partijen.
  • Zowel financiële entiteiten als ICT-dienstverleners moeten teams opzetten, gap-analyses uitvoeren, en beleid en overeenkomsten aanpassen om aan DORA te voldoen.
  • ICT-dienstverleners moeten zich voorbereiden op hogere controle- en due diligence-processen, en ervoor zorgen dat nalevingsdocumentatie en -overeenkomsten op orde zijn.

Dankzij deze sessie heb ik een veel beter begrip gekregen van de uitdagingen en stappen die nodig zijn voor de implementatie van DORA. Het was fascinerend om te zien hoe diepgaand en gedetailleerd deze nieuwe regelgeving is, en ik ben ervan overtuigd dat deze kennis van onschatbare waarde zal zijn in mijn toekomstige carrière in de fintech-sector. Al met al was het een zeer leerzame en inspirerende ervaring.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top